Cara Penggunaan Jus Manggis XANGO.


Bagaimana Minum Jus Manggis?


1. Adalah dinasihatkan untuk anda membuat ‘check-up’ kesihatan sebelum meminum jus manggis (Walaubagaimanapun ia tidaklah wajib)

Langkah pertama, adalah dicadangkan supaya sesiapa yang membeli jus manggis supaya melakukan pemeriksaan kesihatan oleh doktor sebelum meminumnya. Dengan cara ini, sekiranya terdapat sebarang perubahan terhadap tubuh anda, ianya akan disedari dan boleh digunakan sebagai kajian pemerhatian secara peribadi.

2.  Cuba untuk menyimpan rekod perkembangan

Adalah diketahui, Sains Perubatan menyokong pemakanan yang sihat sebagai satu cara untuk mengurangkan penyakit (dan seterusnya keperluan pengubatan); Jus manggis sepatutnya dikelaskan sebagai ‘super food’, yang mungkin memberikan kesan positif yang mengejutkan dan serta merta. Jadi, sekiranya anda sedang menggunakan ubat ‘life-preserving’ seperti penyakit :

*   Penyakit Jantung
*   Penyakit Buah Pinggang
*   Diabetes (Kencing manis)
*   Depression (Depresi)
*   Bipolar Disorder dsb.

Sila nyatakan kepada doktor bahawa anda sedang mengambil jus manggis sebagai supplemen kesihatan dan walaupun  bunyinya agak luarbiasa – ia akan memberikan kesan keatas kebergantungan anda terhadap ubat yang di preskripsi. Anda perlu membuat pemeriksaan yang kerap (regular) sebab ubat anda mungkin perlu dikurangkan atau berhenti terus. Adalah di nasihatkan supaya pengamal perubatan anda ‘oversees’ proses tersebut.

Selain perubahan perubatan, anda mungkin dapat memerhatikan perubahan perangai seperti;

Perubahan waktu (patterns) tidor

Sendi bertambah fleksibel

Pertambahan libido

Kurang kehendak makanan dan minuman seperti teh, kopi, soda, junk food dsb

Kadangkala, perubahan ini tidak akan anda sedari jika anda tidak membuat nota. Jika anda berhenti atau kehabisan jus manggis, Simtom-simtom ini pasti kembali dan anda akan sedar apa jus manggis boleh dan tidak boleh lakukan.

3.  Goncang botol sebelum tuang jus manggis

Walaupun manggis rasanya sedap dan enak, manfaat terbaiknya adalah nutrisi fito semulajadi yang terdapat didalam kulitnya yang pahit. Ini termasuklah:

*   42  super antioksidan “xanthones” &

*   Pelbagai flavanoids termasuk catechins

Jus manggis yang anda beli bukanlah hanya semata-mata manggis. Sebenarnya, ia adalah campuran koktail jus buah-buahan yang diadunkan menggunakan Teknologi Sains Pemakanan moden dan terbaik bagi mengatasi rasa kulit manggis yang telah di rebus dan diceraikan. Anda mungkin boleh melihat ceraian kulit kasar yang terdapat dibawah botol apabila ia tenang,. Ceraian ini mengandungi puri kulit manggis, jadi anda harus ingat untuk menggoncang botol sebelum menuangnya bagi membiarkannya ia berada disetiap tuangan dengan sekata.

4.  Jangan minum dari botol.

Mungkin ia berbunyi seperti ibu meleteri anaknya, tetapi perlu ditegaskan bahawa jangan sekali-kali minum terus dari botol. Ini kerana air liur anda mengandungi enzim yang salah satu fungsinya ialah untuk mencerna makanan. Jika sedikit air liur anda memasuki kedalam botol, ia kan mula bertindak menyebabkan jus manggis anda mula dicernakan menjadikan ia semakin kurang efektif selama mana ia berada didalam botol tersebut.

5.  Selalu minum jus manggis dengan sedikit makanan

Xanthones manggis adalah ‘super antioksidan, ia larut bersama lemak, bermakna anda mesti memakan sedikit minyak atau lemak untuk menghadamkannya dengan betul. Jika anda minum jus manggis dengan perut kosong, anda mungkin dapat rasanya yang enak tetapi badan anda tidak menghadamkan manfaat xanthones yang akhirnya ia bergerak melalui system penghadaman dan keluar sebagai kencing yang mahal. Nasib baik – anda hanya perlu makan sesuatu yang mengandungi sedikit lemak seperti peanut butter dalam biskut bagi proses penghuraian xanthone berlaku dengan efisien.

6.  Pertimbangkan jus manggis sebagai pembasuh mulut

Disebalik cara anda meneguk terus jus tersebut, cuba pertimbangkan untuk membiarkannya  atau kelilingkannya didalam mulut anda dan lapiskan sedikit cebisan halus kulit manggis tersebut digusi anda. Jadikan ia sebagai pembasuh mulut – Doktor gigi anda pasti suka akan kesannya!.

7.  Jangan tinggalkan Xanthone digelas.

Anda akan perhatikan terdapat kulit manggis tertinggal menyelaputi bekas minuman jus manggis anda. Jangan Buang!. Masukkan sedikit air dan minum.

Begitu juga dengan botol jus manggis. Bila jus manggis telah habis, penuhkannya dengan air dan kumpul kulit didalam botol tersebut. Setiap Xanthones yang tertinggal amat berharga!

8.  Cuba pastikan jus manggis anda di letakkan dalam peti sejuk

Jus manggis, seperti jus-jus buah yang lain, mempunyai rasa yang enak bila ia sejuk. Jika ia dianggap rosak kerana ia terbuka dan terletak ditempat yang panas – jangan buang jus manggis yang berharga ini. Masukkan kedalam kuali dan panaskan sedikit demi sedikit agar ia menjadi 40% daripada kuantiti asalnya. Sodok apa yang tinggal dan masukkan kedalam bekas bersih dan simpan ‘paste’ jus manggis ini kedalam peti sejuk. Apabila diperlukan, ‘paste’ ini boleh digunakan di luaran kulit bagi mengubati:

* Luka

* Terbakar

* Blemishes

* Jerawat atau

* Gigitan seranggan dsb.

Anda pasti terkejut akan keberkesanannya!

9.  Minum sedikit jus manggis sepanjang hari

Akhirnya, cuba untuk minum jus manggis secara berkala sepanjang hari. Keberkesanan jus manggis didalam badan anda adalah antara  6 – 8 jam. Dengan itu, adalah lebih baik untuk anda mengambil beberapa dos kecil berkala sepanjang hari (bersama 3 waktu makan anda) dari minum banyak tetapi sekali. Dengan cara ini, xanthones bekerja didalam sistem tubuh anda 24 jam sehari.

10.  Dos Harian secara am

Untuk kesihatan umum dan sebagai pencegahan penyakit, minum 1-2 kali sehari (30 ml setiap kali) bersama makanan (sedikit lemak).

Sekiranya anda kurang sihat, tambahkan dos kepada 2 – 3 kali sehari (30 ml setiap kali) pada jarak 6-8 jam bersama makanan (sedikit lemak).

Bagi penggunaan untuk kesihatan yang optimum, minum 2-3 kali sehari (60 ml setiap kali) pada jarak 6-8 jam bersama makanan (sedikit lemak).

* 30 ml = 1 auns

About Ratubuah

Kamaruzaman Zainal (KZ), B. Mgt (USM). Managing Own Network Marketing Business (TONE GROUP & AMWAY). From Kuala Lumpur, Malaysia.
This entry was posted in Jus Manggis XanGo and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Cara Penggunaan Jus Manggis XANGO.

 1. faroz ezan bin harun says:

  saya ingin membeli 1 peti dan menjadi ahli. harap dpt beri bantuan. tq

  • Ratubuah says:

   Terima kasih atas minat anda. Saya telah pun emailkan tatacaranya di email anda. Sila semak dan hubungi saya jika terdapat sebarang permasalahan. TQ

 2. LIZA says:

  ASKUM.. ADAKAH JUS MANGGIS INI SESUAI UNTUK MENGUBAT PENYAKIT STROK DAN LETIH-LETIH BADAN?JIKA SAYA INGIN MEMBELI PRODUK INI N MENJADI AHLI BAGAIMANA CARANYA?

  • Ratubuah says:

   Waalaikumsalam. XANGO bukan ubat. Ia adalah minuman suplemen kesihatan. Ia mampu melancarkan aliran darah dalam badan dan membantu memulihkan tenaga secara umum. Jika ingin membeli, sila daftar di Ratubuah.net dan lakukan pembayaran.

 3. Tiara says:

  Nama saya Tiara.
  Asal saya dari Jakarta,Indonesia.
  Ada yang nak saya tanyakan perihal jus manggis.
  Boleh saya kirim ke email anda?
  Apa email anda?

 4. EL says:

  saya nak oder

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s